* Kanal Tedavisi (Endodonti) | Gebze

Kanal Tedavisi (Endodonti) Nedir? Amacı, Faydaları

Diş tabakalarının altında, damar ve sinirlerin bulunduğu yerin herhangi bir nedenle iltihaplanması durumunda yapılması gereken tedaviye kanal tedavisi (endodonti) denir. Dişin sinirlerinin alınıp, kanallarının steril edilmesi ve kanal dolgu maddesi ile doldurulması işlemidir. Gebze’de bulunan diş kliniğimizde kanal tedavilerini yapmaktayız. 

Kanal tedavisinin amacı, çürükler dolayısıyla kaybedilebilecek kötü durumdaki dişlerin, mikroplu tüm kısımlarının temizlenerek, uzun süre daha ağızda kalmasını sağlamak, diş kayıpları dolayısıyla oluşabilecek hem maddi hem de manevi açıdan sizleri zorlayacak daha ileri tedavilerin önüne geçmektedir.

Dişin anatomik yapısı

Eğer dişin kök kanallarındaki canlı doku veya pulpa (pulpa = damar ve sinir paketi), iltihaplanmışsa veya canlılığını sürdüremeyecekse kanal tedavisi gerekir.

Hasar görmüş olan dişler, 50-100 yıl önce kurtarılamadıklarından dolayı hemen çekilirdi. Ancak kanal tedavisi sayesinde bu dişler biyolojik olarak öldüklerinde bile içi temizlenip diğer dişleri rahatsız etmeyecek hale getirip tekrar dolgu yapılarak kullanılırlığı tekrar kazandırılıp ağzınızda bir diş eksikliğini engellemiş olursunuz.

“Kanal tedavisinin amacı çürükler nedeniyle enfekte, mikroplu tüm kısımlarının temizlenerek tedavi ve restore edilmesi ve dişin uzun süre daha ağızda kalmasını sağlamaktadır.
Böylece diş kayıplarını önleyerek maddi ve manevi açıdan zorlayıcı daha ileri tedavilerin önüne geçilmiş olunur.” [1]

Kanal Tedavisinin Aşamaları:

Kanal Tedavisi - Endodonti
Kanal Tedavisinin Aşamaları

Kanal Tedavisinin aşamaları kısaca şunlardır;

  1. Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.
  2. Çürük temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku özel kanal eğeleri kullanılarak çıkarılır, sinir ve doku artıkları temizlenir.
  3. Kök ucuna kadar diş kanalı genişletilir şekil verilir ve uygun solisyonlarla kanal yıkanır, böylece kanal steril hala getirilir.
  4. Kanala ilaç konularak iyileşme beklenir, bir sonraki seansta dişte iyileşme varsa kanal kanal dolgu maddeleri ile doldurulur.

Kanal tedavisi yapılması esnasında, sonrasında ağrı olur mu?

Kanal tedavisi, anestezi altında uygulanan bir işlemdir. Tedavi esnasında, hasta ağrı hissetmez.  Ancak bazen uygulama esnasında anestezi yapılmış olmasına rağmen pulpaya ilk temas edildiğinde ufak bir acı hissedilmektedir.  Pulpa içerisine yapılan ilave anestezi ile bu durumun üstesinden gelinebilmektedir.

Kanal tedavisi seansları arasında ve tedavi bitimi sonrasında dişin canlı kısımları koparılmış olduğu için kök ucunda oluşan küçük yara sebebiyle birkaç gün ufak ağrılar hissedilebilmektedir. Ve bu hassas dönem içerisinde dişin üzerine çiğneme basıncı geldiği zaman ağrı olabilmektedir. Tedaviyi takip eden bir hafta içerisinde bu şikayetler giderek azalır ve kaybolur.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrım Geçmezse Ne Yapmalıyım?

İlerleyen zamanlarda ağrınız hala devam ediyorsa kanal dolgusu eksik veya yetersiz yapılmış olabilir, bu durumda genellikle ‘retreatment’ adı verilen, kanal dolgusunun sökülerek, kök kanalının temizlenip, yeniden doldurulması işlemi uygulanır.

Kanal Tedavisi (Endodonti) Belirtileri ve Teşhisi

Kanal tedavisine ihtiyaç duyan hastalar, genelde hiçbir dış etken olmadan başlayan ani ve şiddetli ağrı duyarlar.  Özellikle gece uykudan uyandıran ağrı da dişin pulpasının (damar ve sinir paketi) iltihaplandığının önemli belirtisidir.

Hastanın ağrı duymadığı çok derin çürüklerde ise diş ölmüştür ve dişin kök ucunda lezyon oluşumu vardır. Bu tip vakaların teşhisi, yüzde şişme olmasıyla ya da ilgili bölgenin röntgenin çekilmesi sonucu diş hekimi tarafından konur.

Yüzde şişlik oluşturan dişin, şiş indikten sonra çekilmesi gerektiğiyle ilgili yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Bu durumdaki diş bile kanal tedavisi (endodonti) yapılarak kurtarılabilir ve diğer sağlıklı dişler gibi size yıllarca hizmet edebilir.

Kanal tedavisi, genelde 2 seans şeklinde yapılmaktadır. Bazı durumlarda 3-4 seans olabilmektedir. Bazı durumlarda (hastanın yurtdışına gitmesi gibi) tek seansta yapılabilmektedir. [1]

Kanal Tedavisi (Endodonti) Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavisinin tedavinin ilk yapıldığı gün (ilk seans sonrası ) dikkat edilmesi gerekenler şunlardır [1];

  • Tedavi bölgesindeki uyuşukluk geçene kadar, yemek yenmemelidir.
  • Dişin üzerine basıldığında kök ucunda hafif ağrı olması normaldir, eğer şiddetli ağrı ve şişlik olursa randevu gününü beklemeden diş hekiminize başvurun, diş hekiminiz pansumanlarla şişliği giderecektir.
  • Geçici dolgu dişte uzun süre kalmamalıdır. Diş hekiminizin ikinci seans için vermiş olduğu randevu gününe mutlaka uyunuz.
  • Seanslar arasında geçici dolgu düşerse diş açık kalmamalıdır, hemen diş hekiminize gidip geçici dolguyu yeniletmelisiniz.
  • Kanal tedavisi yapılan dişle sert gıdalar tüketilmemelidir, tüketildiği taktirde dişte kırılma meydana gelebilir.
  • Çiğneme ve ısırma sırasında hafif ağrı, zonklama olması normaldir.
  • Ağrı oluyorsa, diş hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilacı kullanmakta herhangi bir sakınca yoktur.
  • Diş hekiminiz antibiyotik verdiyse, belirtiler geçmiş olsa da kutudaki haplar bitenceye kadar kullanmalısınız.
  • İlk 24 saat içinde ağır spor egzersizlerden kaçının.

“Kanal tedavisinin ikinci/üçüncü seansı sonrası (yani tedavinin sonlandırıldığı gün) dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • ikinci/üçüncü seansta anestezi yapılmışsa, ağız ve dişlerinizdeki uyuşukluk geçene kadar yemek yenmemelidir.
  • Çiğneme ve ısırma sırasında kanal tedavisi yapılan dişin kök ucunda hafif ağrı olması normaldir, eğer şiddetli ağrı ve şişlik olursa diş hekiminize tekrar başvurun.
  • Ağrı oluyorsa, diş hekiminizin önerdiği ağrı kesiciyi kullanmakta herhangi bir sakınca yoktur.” [1]

Kanal tedavisinin fiyatı / ücreti nedir?

Dişin durumuna, ve dişteki kök sayısına göre ücret değişmektedir. Kliniğimizde yapılan muayeneden sonra size daha ayrıntılı ve net bilgi verebiliriz.

Diş Kliniğimizi (Gebze) haritada görüntüle >>> 

Diş Kliniğimiz Gebze’de

Diş Kliniğimiz, Kocaeli’nin Gebze İlçesindedir. Gebze İlçesi, Darıca, Bayramoğlu, Çayırova, Dilovası ilçelerine yakındır. 

Diş Kliniğimizi (Gebze) haritada görüntüle >>> 


Kanal Tedavisi (Endodonti) Videoları

Kanal Tedavisi Uygulaması

Aşağıdaki videoda kanal tedavisi (endodonti) uygulanması 3d animasyonla gösterilmiştir.

Diş Çürüğünün İlerlemesi ve KANAL TEDAVİSİ

Aşağıdaki videoda diş çürüğünün ilerlemesi ve bunun için kanal tedavisi (endodonti) uygulanması 3d animasyonla gösterilmiştir.

Kanal tedavisi ve post uygulanması

Aşağıdaki videoda kanal tedavisi ve post uygulanması 3d (3 boyutlu) animasyonla gösterilmiştir.

Kanal tedavisi ve sonrasında “pin” (post core) uygulanması

Aşağıdaki videoda kanal tedavisi ve sonrasında “pin” uygulanması (post core) 3 boyutlu animasyonla gösterilmiştir.

REFERANSLAR

  1. Dt. Ayşegül Öztürk, Hayat Boyu Ağız ve Diş Sağlığı, Ema Tıp Kitabevi Yayıncılık, 2021
  2. Diğer Referanslar
error: Bu Sayfanın İçeriği Korunmaktadır (Content is protected !!)