Çocuk Diş Hekimliği | Diş Muayene

✔️ Çocuk Diş Hekimliği | Gebze

Çocuk Diş Hekimliği Uygulamalarımız

Ağız ve Diş Sağlığı Kliniğimizdeki çocuk diş hekimliği uygulamalarımız şunlardır;

Diş Çekimi (süt dişi ve daimi dişler):

Diş çekimi, anestezi altında dişin alınmasıdır. Kliniğimizde her yaşta çocuğun diş çekimi yapılmaktadır.

Diş çekimi için ayrıntılar   >>>


Diş Dolgusu, Kanal tedavisi

Süt dişleri zamanı geldiğinde düşerek yerlerini daimi dişlere bırakır; ancak çürüdüklerinde, ağrı, apse, ağız kokusu, beslenme problemleri gibi sıkıntılar oluşturur. Zamanından önce çekildiklerinde ise; dişlerde çapraşıklıklar, konuşma ve çiğneme sorunları ortaya çıkar. Bu nedenle; çürük süt dişleri tedavi edilerek, düşme zamanı gelinceye kadar ağızda tutulmalıdır. Bunun içinde doktorunuzun önerisi dolgu veya kanal tedavisini yaptırmanız gerekmektedir. Kliniğimizde, 8 yaş ve aşağısındaki çocuklar için kanal tedavisi yapılmamaktadır. Bu durumdaki küçük çocuklar pedodontiste yönlendirilmektedir. 9 yaş ve yukarısı çocukların kanal tedavisi kliniğimizde yapılmaktadır. 

Aşağıdaki şekilde kompozit diş dolgusu (beyaz diş dolgusu) aşamaları gösterilmektedir.


Fissür Örtücü Uygulaması

Fissür örtücü uygulaması

Süt ve daimi azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde bulunan çukurcuklara fissür denmektedir. Çocuklarda görülen tüm çürüklerin % 80-90’ını fissür çürükleri oluşturmaktadır. Çocuğunuzun düzenli diş fırçalama alışkanlığı olmasına rağmen fırçanın ulaşamadığı bu derin çukurcuklarda maalesef diş çürükleri meydana gelebilir. Fissür örtücü uygulaması kısa sürede ağrısız bir şekilde uygulanan dişe herhangi bir zararı olmayan dişlerin çiğneyici yüzeylerinde bulunan bu çukurcukların bir materyal (rezin-cam ionomer vb) örtülmesi işlemidir.


Flour Uygulaması | Flor Uygulaması

Dişlerde çürük oluşumunu önlemek amacıyla, koruyucu tedavi olarak dişlere florür uygulanmaktadır [1]. Florür dişin yapısına katılarak daha dirençli hale gelmesini sağlar [1]. Ayrıca çürüğe neden olan asitin bakteriler tarafından üretilmesini engeller [1].

Flour, dişlerin çürümesini engelleyen, dişlerin yapısına katılarak onları kuvvetlendiren bir elementtir. Bakterilerin meydana getirdiği asit oluşumunu da engelleyerek dişleri korumaktadır.


Yer Tutucu (Space Maintainer)

“Erken kaybedilen süt dişleri, alttan gelen daimi dişlerin çapraşık çıkması, gömülü kalması veya olması gereken yerde olmaması gibi durumlara sebep olabilir. Bu nedenle süt dişleri doğal düşme zamanına kadar ağızda kalmalıdır. Herhangi bir nedenle süt dişleri vaktinden önce kaybedilirse, daimi dişler sürene kadar o boşluğu korumak amacıyla sabit veya hareketli çeşitleri olan apareyler kullanılır. Bunlara yer tutucu (space maintainer) denir.” [1]


Koruyucu ve Önleyici Uygulamalar (Flour Uygulaması, Fissür Örtücü, vb.)

Çocukların diş sağlığı ve çürükleriyle ilgili yapılan araştırmalara göre; çocuklarda çürük sıklığı, hem süt dişlenme (2-6 yaş arası) döneminde hem de karışık dişlenme (7-12 yaş arası) döneminde %90’lara ulaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle, çocuğun gelecekteki ağız ve diş sağlığını ve en önemlisi genel sağlığını da (bir tek çürük diş bile birçok hastalığa neden olabilmektedir) koruyabilmek için çürükten koruyucu yöntemlerin uygulanması büyük önem taşımaktadır. Diş hekimleri, çocuğun diş ve yaş gelişimine göre doğru zamanda bu koruyucu ve önleyici uygulamaları yaparak çocukların ağız ve diş sağlıklarını olduğu kadar genel sağlıklarını da önemli ölçüde etkileyen diş çürüklerinden korumuş olurlar.

Çocuk Diş Hekimliği
Çocuk Diş Hekimliği

Çocukluk döneminde aşağıdaki koruyucu diş hekimliği uygulamaları yapılmalıdır;

Çocuk diş hekimliği uygulamalarının başarısında bir çok faktörün rolü vardır ancak başarının temelini hasta-hekim ilişkisi oluşturmaktadır. Kurulan iletişim ile çocuğun korku ve endişesi azaltılabilir, kendini güvende hissetmesi, uyumlu olması ve rahatlaması sağlanır.

Çocukların Süt Dişleri Neden Tedavi Edilmelidir?

1) Çocuğun büyüme ve gelişim açısından en aktif olduğu dönemde beslenme açısından süt dişleri büyük rol oynar.

2) Çocukların konuşmayı öğrendiği bu dönemde kelimeleri doğru telaffuz etmeleri açısından önemlidir.

3) Süt dişlerinin diğer bir görevi ise daimi dişlerin yerini koruması ve onların doğru yerlerine sürmelerini sağlamasıdır.

4) “Süt dişleri çürüdükleri zaman altından gelen sürekli dişleri de etkileyebilir ve böylece daimi dişlerde bir bozukluk oluşturabilir.” [1]

5) “Çürük bulunan süt dişleri, bunu diğer sağlıklı dişlere de bulaştırırlar.” [1]

Çocuk Diş Hekimliği | Diş Muayene

Diş Kliniğimiz Gebze’de

Diş Kliniğimiz, Kocaeli’nin Gebze İlçesindedir. Darıca, Dilovası ve Bayramoğlu’na yakındır.

Diş Kliniğimizi haritada görüntüle >>> 

Referanslar

  1. Dt. Ayşegül Öztürk, Hayat Boyu Ağız ve Diş Sağlığı, Ema Tıp Kitabevi Yayıncılık, 2021
  2. Diğer Referanslar

Çocuk Diş Hekimliği Videoları

Çocuk Diş Hekimliği Uygulamaları Videomuz

Yer Tutucu Uygulaması

Aşağıdaki videomuz yer tutucu uygulaması ve yer tutucu kullanılmaması durumunda oluşabilecek problem gösterilmiştir.

Fissür Örtücü Uygulaması 1

Aşağıdaki videomuz fissür örtücü uygulaması gösterilmiştir.

Fissür Örtücü Uygulaması 2

Aşağıdaki videomuz fissür örtücü uygulaması gösterilmiştir.

 

 

error: Bu Sayfanın İçeriği Korunmaktadır (Content is protected !!)